Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Η ιστορία των άνιμε...ταινίες για τον στρατό της Ιαπωνίας εξελίχθηκαν σε κομμάτι της κουλτούρας

Στην Ιαπωνία τα κινούμενα σχέδια δεν είναι ταυτόσημα των «παιδικών». Τα άνιμε, που πλέον μετράνε πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα και χαρακτηριστικά στοιχεία του ιαπωνικού πολιτισμού. Τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια αναπτύχθηκαν παράλληλα με τα δυτικά, ακολούθησαν όμως μία εντελώς διαφορετική πορεία. Ήταν μία εξέλιξη της ιαπωνικής ζωγραφικής τεχνοτροπίας ουκίγιο-ε, συνδυασμένης με με τις καινοτόμες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τεχνικές δημιουργίας καρτούν. Ο παλαιότερος «πρόγονος» των άνιμε που έχει διασωθεί, χρονολογείται το 1907 και ανακαλύφθηκε μόλις το 2005. Πρόκειται για ένα κλιπ λίγων δευτερολέπτων, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα αγόρι σχεδιάζει στον πίνακα τέσσερα ιαπωνικά ιδεογράμματα. Τα πενήντα στιγμιότυπα από τα οποία αποτελείται το φιλμ, είναι σχεδιασμένα πάνω σε ένα είδος ζελατίνης που επέτρεπε τη διάχυση του φωτός, τεχνική που τα επόμενα χρόνια έμελλε να εξελιχθεί ραγδαία...

Anime σειρές για ενηλίκους


Anime;  

Εννοείς αυτά που βάζει το Star Channel για τα μωρά το πρωί;
'
Ναι αυτά εννοώ και ναι, κάνεις λάθος αν νομίζεις οτι τα anime είναι μόνο για παιδιά.Οι Ιάπωνες έχουν τεράστια παράδοση στο animation με πασίγνωστες ταινίες και δημιουργούς (όλοι ξέρουμε τον
Miyazaki, το studio Chibli και τα Spirited AwayPrincess Mononoke και αμέτρητα άλλα αριστουργήματα). Τεράστια παράδοση έχουν όμως και στην τηλεόραση, όπου τα anime αποτελούν το κύριο πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε με τα KabamaruDragon BallPokemonDigimonOne Piece κ.α. 
 

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Neon Genesis Evangelion: Γιατί το anime του Netflix είναι πιο καίριο από ποτέ

 


Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του «Neon Genesis Evangelion» (Εva) που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από λίγες μέρες στο Netflix είναι ότι όχι μόνο έχει αντέξει στον χρόνο αλλά συνεχίζει να προκαλεί νέες συζητήσεις και αναλύσεις 24 χρόνια μετά.

Οι ταινίες του στούντιο Ghibli στο Netflix

 


Πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι το Netflix απέκτησε τα δικαιώματα για να προβάλει τις ταινίες του στούντιο Ghibli στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο εκτός από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία – στη Βόρεια Αμερική τα δικαιώματα ανήκουν στο HBO. Αυτή η κίνηση θεωρείται ιστορική για το ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων που έχει γίνει γνωστό για τις πιο εμπορικές anime ταινίες όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Για χρόνια αρνιόταν πεισματικά να προβληθούν οι ταινίες του σε ψηφιακές πλατφόρμες. Ένας από τους λόγους ήταν η αυστηρή πολιτική του να δίνει άδεια για να αποφεύγει την επεξεργασία των ταινιών του στο εξωτερικό, μια απόφαση που πάρθηκε μετά το βαρύ πετσόκομμα του «Nausicaä of the Valley of Wind» όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική. Είχαν αλλάξει μέχρι και τον τίτλο της σε «Πολεμιστές του Ανέμου» («Warriors of the Wind») – αν δεν με απατάει η μνήμη μου, με τον ίδιο τίτλο υπήρχε και σε βιντεοκασέτα στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80-'90.
 
Μάλιστα, έχουν κι αυτοί να διηγηθούν μια άτυχη εμπειρία με τον Harvey Weinstein όταν ήταν πρόεδρος της Miramax. Φημολογείται ότι τους ζήτησε να κάνουν αλλαγές στην «Πριγκίπισσα Μονονόκε» για να γίνει πιο εμπορική. Ο μύθος λέει ότι ένας από τους παραγωγούς του στούντιο έστειλε ως απάντηση στον Weinstein ένα αυθεντικό γιαπωνέζικο σπαθί με το σύντομο μήνυμα: «Όχι κοψίματα».

Η ιστορία των άνιμε...ταινίες για τον στρατό της Ιαπωνίας εξελίχθηκαν σε κομμάτι της κουλτούρας

Στην Ιαπωνία τα κινούμενα σχέδια δεν είναι ταυτόσημα των «παιδικών». Τα άνιμε, που πλέον μετράνε πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, αποτελούν ένα...