Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Neon Genesis Evangelion: Γιατί το anime του Netflix είναι πιο καίριο από ποτέ

 


Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του «Neon Genesis Evangelion» (Εva) που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από λίγες μέρες στο Netflix είναι ότι όχι μόνο έχει αντέξει στον χρόνο αλλά συνεχίζει να προκαλεί νέες συζητήσεις και αναλύσεις 24 χρόνια μετά.

     

    Το (Εva) γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία στη χώρα του που το αντιμετώπιζαν ως κοινωνικό φαινόμενο τη δεκαετία του '90. Με έναν τρόπο διαμόρφωσε την otaku κουλτούρα των επόμενων δεκαετιών που γνωρίσαμε μέσα από τα διάφορα φεστιβάλ κόμικς. Αν, μάλιστα, δεν είσαι κάτω των 20, δεν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται.


  


 Δεν υπήρχε τίποτα παιδικό στο «Eva» όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιαπωνική τηλεόραση το 1995. Ήταν mecha, δηλαδή η υπόθεσή του αφορούσε γιγαντιαία ρομπότ, και φαινομενικά ανήκε στο είδος shōnen, δηλαδή απευθυνόταν σε αγόρια ηλικίας 12-18 ετών.

Ο ερχομός του άνοιξε τις πόρτες σε έναν ολόκληρο και εντελώς διαφορετικό τρόπο αντίληψης του μέσου. Εκείνη την εποχή τα anime έμοιαζαν με τις δικές μας σαπουνόπερες σε διάρκεια. Δεν τελείωναν ποτέ και στηρίζονταν σε μεταφορές από manga ή κλασικά λογοτεχνικά έργα. Μπορεί κάποιος να βρει εξαιρέσεις, αλλά ήταν ελάχιστες.


    Το «Eva» έφερε κάτι σαν επανάσταση στο είδος επειδή είχε ορίτζιναλ περιεχόμενο και ολοκληρωνόταν σε 26 επεισόδια, το σημαντικότερο όμως ήταν ότι απευθυνόταν σε ένα πιο εκλεπτυσμένο και ενήλικο κοινό. Πράγματα που θεωρούνται σήμερα δεδομένα στα anime δεν θα υπήρχαν αν ο δημιουργός του, ο Hideaki Anno, δεν αποφάσιζε να αψηφήσει κάθε σύμβαση του είδους και να πειραματιστεί για να φέρει σε πέρας το προσωπικό του όραμα.


    Παρά την εμπορική επιτυχία της, για χρόνια η σειρά είχε πέσει στην αφάνεια. Δεν προβαλλόταν πουθενά, μόνο παράνομα, στο Διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια Blu-ray κυκλοφορία και η εταιρεία που το είχε μεταγλωττίσει και υποτιτλίσει στα αγγλικά για να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά δεν υπήρχε πια. Οι σκληροπυρηνικοί φαν του αρκέστηκαν να ψάχνουν ένα παλιό πανάκριβο DVD και σε διάφορα ψηφιακά bootlegs που εμφανίζονταν κατά καιρούς. Ξανάρθε στην επικαιρότητα πρόσφατα, όταν για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια το Netflix την κάνει streaming επίσημα μέσα από την πλατφόρμα του.

Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του «Neon Genesis Evangelion» (Εva) που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από λίγες μέρες στο Netflix είναι ότι όχι μόνο έχει αντέξει στον χρόνο αλλά συνεχίζει να προκαλεί νέες συζητήσεις και αναλύσεις 24 χρόνια μετά. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία των άνιμε...ταινίες για τον στρατό της Ιαπωνίας εξελίχθηκαν σε κομμάτι της κουλτούρας

Στην Ιαπωνία τα κινούμενα σχέδια δεν είναι ταυτόσημα των «παιδικών». Τα άνιμε, που πλέον μετράνε πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, αποτελούν ένα...